voorbereiding wiskunde olympiade
computationeel denken en programmeren in Python
voorbereiding wiskunde/fysica olympiade
voorbereiding toelatingsexamens
hogere wiskunde
vakversnelling Latijn
vakversnelling Nederlands/geschiedenis
vakversnelling wiskunde
Middelbare school
Door verschillende activiteiten en oefeningen bereiden we ons voor op de Junior of Vlaamse Wiskunde Olympiade (https://www.vwo.be/vwo/).
Deelname aan de Olympiade is deel van dit traject.
We leren in 10 lessen strategieën op wiskundige problemen aan te pakken en lossen heel wat vragen op uit nationale en internationale wiskunde wedstrijden.
Behalve het voorbereiden naar een (persoonlijke) goede score op de olympiade zijn samenwerken, doorzetten en leren omgaan met fouten ook doelstellingen van dit traject.
Ook leerlingen uit het tweede jaar zijn welkom (na motivering).
We leren in 10 lessen wat de 4 basisprincipes van computationeel denken zijn: decompositie, abstractie, patroonherkenning en algortimes en leren ze gebruiken en toepassen.
Zowel (online) oefeningen, werken met concreet materiaal als programmeren in Python komt aan bod in dit traject.
Dit traject is gericht naar leerlingen die nog geen voorkennis hebben in Python.
Tijdens de oefeningen leren we ook doorzetten, omgaan met fouten maken en samenwerken.
Leerlingen die de leerstof van het 5e middelbaar (of minstens een van de beide wiskunde examens van de examencommissie) hebben afgelegd, kunnen starten in het traject 'hogere wiskunde' (10 lessen). In dit traject komt wiskunde aan bod die niet in het curriculum van de middlbare school zit, maar waarvoor ook geen andere voorkennis nodig is (bijvoorbeeld groepentheorie).
In dit traject komen we samen met ontwikkelingsgelijken om verder te gaan met wiskunde, zonder inhoudelijk te versnellen.
Dit is een voorbereiding op hogere studies zoals wiskunde, wetenschappen, ingenieursstudies, ...
In dit jaartraject gaan we versneld door de leerstof van de middelbare school, aangevuld met heel wat verbreding en verdieping.
We gebruiken niet alleen een standaard handboek, maar werken ook met een internationaal handboek, waarmee we een zeer solide basis leggen in algebra en driehoeksmeetkunde. We zetten zeer sterk in op inzicht en probleemoplossend denken.
Dit traject wordt aangeboden voor de eerste graad (op woensdag) en voor de tweede graad (op dinsdag) van de middelbare school.
Het traject voor de eerste graad kan ook gevolgd worden vanuit de lagere school.
In dit jaartraject brengen we Latijn aan op een andere manier dan het op school wordt aangeboden.
Door het lezen van het boek 'Lingua Latina' (volledig in het Latijn!) leren we het vocabularium en de grammatica van de Latijnse taal. Onze leraar David doorspekt de lessen met de spannendste verhalen van de oude Romeinen.
Dit traject is gericht naar leerlingen die al een jaar Latijn hebben gevolgd op school.
In dit jaartraject zien we de leerstof van Nederlands én geschiedenis van de eerste graad van de middelbare school. Beide vakken worden sterk geïntegreerd aangeboden. We gebruiken teksten van geschiedenis om de leerdoelen voor het vak Nederlands te behalen. Ook in dit traject gaan we inhoudelijk een stuk verder dan de leerdoelen van de eerste graad. We zetten naast inhoud ook sterk in op vaardigheden zoals leren noteren, leren schematiseren, leren studeren.
Voor dit vak werken we met een handboek voor geschiedenis.
Voor Nederlands worden enkel invulboeken aangeboden door de verschillende uitgeverijen. We hebben daarom voor Nederlands ons eigen lesmateriaal ontwikkeld, op maat van cognitief sterke leerlingen. We vullen dit aan met een vademecum, dat een gestructureerd overzicht van de leerstof geeft. Ook voor geschiedenis vullen we het handboek aan met heel wat extra's en teksten uit andere bronnen.
Het traject Grieks voor de eerste graad van de middelbare school laat de leerlingen in 10 lessen kennis maken met de taal en cultuur van de oude Grieken. We leren de Griekse letters schrijven en we lezen in het Grieks eerst woorden, dan zinnetjes en ten slotte zelfs enkele eenvoudige teksten. Naast de eigenaardigheden van de Griekse taal leren we uiteraard ook over de Olympische goden en over de vele helden en monsters waarmee de Griekse mythologie gevuld is.
In dit traject zien we de leerstof van fysica én chemie (2e graad, richting wetenschappen).
We bereiden voor op een examen bij de examencommissie en zetten ook in op labovaardigheden en practica.